FEKE PÁL HIVATALOS HONLAPJA
Utazás

Zene: Kocsák Tibor
Szöveg: Miklós Tibor
Ősbemutató: 1996. június 14. Bakáts téri szabadtéri színpad

Szerelmi történet az ’56-os szabadságharc forgatagában alcímmel. Egy angol diplomatafeleség brit útlevéllel próbálja kiszöktetni az országból sebesült magyar szerelmesét.

1956. november 4-én reggel a Ferihegyi repülőtéren egy külföldiekből álló csoport várja a gépek indulását, ám a beözönlő szovjet csapatok tisztje közli, több gép nem száll fel, és az utasokat autóbusz viszi Bécsig. A busz utasai közül ketten, Lady Ashton és egy férfi, a figyelem középpontjába kerülnek. A férfinak egy Lawrence Fleming névre kiállított brit útlevele van, azonban beteg és lázas vízióiban magyar szavakat kiabál. Ő Veres Pál magyar egyetemi tanár. Lőtt sérülése van, melyet a harcok során szerzett, útitársai azonban influenzásnak hiszik.

Mosonmagyaróvárnál a szovjetek feltartóztatják a buszt, és érvénytelennek nyilvánítják a Ferihegyen kiadott kiutazási engedélyt. A hivatalos magyarázat szerint a főhadiszállás engedélyéig a Hotel Mosonban kell várakozniuk. A szovjet csapatok vezetője, Szurov őrnagy azonnal beleszeret Lady Ashtonba, a marasztalásnak inkább ez a valódi oka. Az őrnagy időközben rájön, hogy Mr. Fleming nem az, akinek mondja magát. Veres és Lady Ashton szökést tervez, amelyben helyi felkelők, és egy budapesti egykori hallgatója, Éva segítik. A szökést azonban a szovjetek leleplezik, és letartóztatják Verest.
Szereposztás:

Lady Ashton Nagy Anikó
Veres Pál Sasvári Sándor
Szurov őrnagy Feke Pál
Éva, egyetemista Vágó Zsuzsi
Robi, a sofőr Demeter György
Cotteril, BBC tudósító Fellegi Lénárd
Péter, forradalmár Zentai András
Mr. Rhinalder Nagy Lóránt
Mrs. Rhinalder Szilágyi Edit
Susie Rhinalder Miklós Eponin
Avron, izraeli kereskedő Naszvagyi Tamás
Herr Kretschmer Harmath Albert
Frau Kretschmer Iványi Angelika
Maria Falucci Kovács Lotti
Kálmán, szórakoztató zenész Makrai Pál
Kapitány, Szurov helyettese Bozsik Patrik
Diák és elfogott forradalmár Czeglédi Kornél
Rikkancs és forradalmár Láng Barbara
Csepege, szállodaigazgató Hencz György
Öreg Győrvári László

Rendező: Miklós Tibor, Nagy Lóránt

Linkek:
Galéria