FEKE PÁL HIVATALOS HONLAPJA
Árpád népe

Zene: Szörényi Levente
Szöveg: Pozsgai Zsolt
Ősbemutató: 2006. márc. 28. Papp László
Sportaréna, Budapest

Az opera témája a magyar középkor egyik, talán legtanulságosabb korszakát idézi. Az István király halála után trónra került Orseolo Péter ellen fokozatosan nő az elégedetlenség. Sokan a Kijevbe száműzött Andrásban látják a leendő magyar királyt. András feleségül veszi Anasztáziát, Jaroszláv kijevi nagyfejedelem lányát. A másik száműzött Vászoly-fi Levente nem igazán örül a frigynek. Ő a régi törvények szerint éli életét, megőrizve ősei hitét. A távolléttől is szenved, aggódik az otthoni állapotok miatt.

András elindul, Levente nélkül - kijevi támogatással Orseolo Péter csapatai ellen. Magyari földön a csata teljes vereséggel zárul. Fehérvárra érkezik Levente Vata vezér és serege kíséretében. Vata jól látja, hogy Leventét nem emelhetik királlyá, hiszen őt nem támogatná a pápa és a császár. A meghívott Andrással közlik, hogy őt segítik, amennyiben eleget tesz feltételeiknek: legyen szabad az ősi hagyományokat és hitet ápolni, ősapákra emlékezni. A csata napja ismét eljön és az egyesített magyar hadak győznek Orseolo Péter felett.

Megkoronázásakor Andrásnak azonban vissza kell vonnia testvérének és Vatának tett ígéretét, elárulva ezzel Leventét és a győztes csatát segítő tömegeket. A lelkifurdalás gyötörte Andrást király a Pilisben bolyong, Leventét keresi, hogy igazolja tettét és önmagát testvére előtt. Rasdi és Levente éppen menyegzőjüket tartják. András azonban nem tudja, hogy a királyi testőrség emberei követték őt és így akaratán kívül elvezette a császári katonákat Levente búvóhelyére. Levente magához akarja venni az Ősi Kardot az arra méltatlanná vált Andrástól, ám a katonák nyila halálosan megsebzi.
Szereposztás:

Őse táltos/Árpád szelleme Miller Lajos
András herceg, Vászoly fia Kiss B. Atilla
Levente herceg, Vászoly fia Feke Pál
Anasztázia, kijevi hercegnő,
András hitvese
Auksz Éva
Rasdi, táltosnő, Levente
kedvese
Újhelyi Kinga
Vata vezér, a zendülők feje Molnár László
Pópa, ortodox pap Cserhalmi Ferenc
Mór apát, katolikus pap Tóth Sándor
Oszvald, császári főparancsnok Kaszás Attila
Lehel, Bulcsú, Laborc szellemei

Kálloy Molnár Péter, Kalapács
József, Makrai Pál
Rendező: Nagy Viktor
Linkek:
Galéria
Az Árpád népe a Zikkurat honlapján